Naturträdgården

Det finns många olika typer av trädgårdar, och alla har naturligtvis olika smaker eller stilar. Lyckligtvis skapas fler och fler gröna trädgårdar, eller så får den befintliga trädgården mycket mer växtlighet. Att ta bort stenläggning och lägga till grönska har blivit väldigt populärt de senaste åren och det är bra. Ett annat återkommande tema är den naturliga trädgården. Men exakt vad är det? Hur skapar man en naturlig trädgård? Här är några praktiska tips för att förvandla din gård till en naturlig trädgård.

Vad menas med en naturlig trädgård?

En naturlig trädgård är en trädgård där naturen står i fokus och det finns stor variation i växterna. Där fåglar flyger har grodor vatten att fortplanta sig, alla insekter är välkomna och framförallt finns det mycket växtlighet som verkligen hör hemma på platsen där man bor. En naturlig trädgård är faktiskt mycket lättare att underhålla eftersom den inte behöver vara så "städad", vilket är den bakomliggande tanken bakom den naturliga trädgården. Den är vacker under alla årstider, vanlig eller frodig, bara grön eller full av blommor. En naturlig trädgård är särskilt bra för den biologiska mångfalden.

Hur skapar man en naturlig trädgård?

  • Se till att växterna och djuren är trädgårdens fokus.
  • Skapa en naturlig damm och se till att det rinner lite vatten genom den.
  • Skapa ett insektshotell där djur kan vistas. Detta kan vara så enkelt som en hög med stenar eller en hög med löv.
  • Skapa en plats för komposthögen. Förutom fördelen med att ha en egen ekologisk kompost är det också en plats där många djur kan leva och svampar kan utvecklas.
  • Välj många olika typer av växter. Det kan vara träd, buskar och lågt liggande växter.
  • Välj växter med olika blomningstider så att det blir blommor i trädgården från tidig vår till sen höst. Detta gör inte bara att trädgården ser vacker ut, det låter också insekter hitta mat när som helst.

Vilka växter ska man använda?

En trädgård med rätt växter är en trädgård som har anpassats efter jordarten och mängden sol i trädgården. På så sätt kan du ta hänsyn till de inhemska växterna även kända som inhemska växter. Plantera en del av trädgården med dessa inhemska växter som växer i din närhet. Genom att göra det bidrar du till en bättre biologisk mångfald i ditt närområde. Naturligtvis är det inga problem att kombinera dem med exotiska växter, eftersom dessa växter också suger upp vatten, ger skugga på sommaren och ger en plats för de små varelserna att få sin nektar.

Vad är en inhemsk växt

Det pratas mycket om inhemska eller nativa växter, och att man ska fylla sin trädgård med dem. Men vad är en inhemsk växt och vad är den bra för? Dessa växter växer naturligt i området där du bor. Många av dessa växter försvinner för att folk inte gillar dem eller tycker att de är för vanliga och istället växter exotiska växter. Exotiska växter är växter från avlägsna länder som inte växer naturligt i vårt område.

Det är viktigt att tillräckligt många inhemska träd, buskar och perenner växer i och runt trädgården för att bibehålla den biologiska mångfalden. Djuren som lever i vårt område är också kopplade till dessa inhemska växter. Faktum är att allt är en stor cykel. Om du tar bort en länk faller allt sönder som ett korthus. Vi behöver desperat dessa djur, som i sin tur är källor till mat eller pollinerare för andra i denna cykel.

Inhemska växter

Inhemska växter som är vanliga i vårt land:

Självläkande
Prunella vulgaris
Salladsbränna
Sanguisorba minor​
Vild akleja
Aquilegia vulgaris *
Foxglove
Digitalis purpurea
Gul ärkeängel
Lamium galeobdolon
Yarrow
Achillea millefolium
Vattenmynta
Mentha aquatica
Ängssalvia
Salvia pratensis*
Oregano
Origanum vulgare
Nässlorbladig klockblomma
Campanula trachelium*
Cranesbillk
Pelargon*
Nålkudde
Scabiosa*
Hampa-agromon
Eupatorium cannabinum*
Pasqueflower
Pulsatilla vulgaris
Vallört
Sympythum officinale
Johannesört
Hypericum perforatum

 

* Vi har dessa växter i vårt sortiment och säljer dem från mars till maj.

6 saker som är bra att veta om ekologiska blomsterlökar