Passion för en hälsosam natur

Natural Bulbs

Sedan 1990-talet har vi letat efter ett sätt att göra lökodlingen så naturlig som möjligt. På Natural Bulbs arbetar vi hellre med naturen än mot den. Så vi undviker bekämpningsmedel och konstgödsel.

Genom att anamma ekologiska odlingsprinciper lyckades vi starta en rörelse. Vi erbjuder odlare ett ekonomiskt perspektiv när det gäller att ställa om till ekologiskt.

Varför

En naturlig jord är ett hem för miljarder organismer som arbetar tillsammans för att ge en bra jordstruktur och öka motståndskraften mot skadedjur.

Men självklart måste du ge de hårt arbetande i jorden en bra chans att överleva.

Jord

"Idag skördar vi bättre, starkare och hälsosammare lökar åt våra kunder och vi har återgett livet i våra jordar."

Odlare John Huiberts

Om 

Robert Heemskerk tog över Natural Bulbs webshop 2014 från Wilbrord Braakman, som var en sann pionjär som experimenterade med att odla ekologiska lökar redan på 1990-talet.

Samarbete

Robert diskuterade med nya ekologiska odlare. Han pratade bland annat med familjen Huiberts. Denna familj har odlat blomlökar i mer än 40 år. Men 2012 hade deras jord försämrats så mycket att trebarnsföräldrarna fick göra ett drastiskt val:

Använd ännu mer kemikalier eller riskera övergången till ekologisk odling?

Lyckliga bin

Vi ger bin en ansvarsfull källa till pollen och nektar på från organiska lökar och växter.

Omsorg

Allt du ger omsorg till växer.

Humlor

Mycket tidigt på våren kommer humlor ur vinterdvalan. De flyger ut tidigare än bina och letar efter de tidiga vårblommorna.

Hopp

Tack vare Natural Bulbs som gör lökodling mer hållbar finns det hopp för modiga odlare som går med i denna omställning.

Varje år odlas 8,5 miljarder lökar i Nederländerna (krokusar, påskliljor, liljor, gladioler, dahlior och särskilt mycket tulpaner). Tyvärr har det blivit normalt att använda konstgödsel och bekämpningsmedel eller växtskyddsmedel från den kemiska industrin i processen. Detta verkar nödvändigt för att bekämpa skadedjur och ogräs. Däremot används upp till 114 kilo (liljor) aktiva bekämpningsmedel och skyddsmedel per hektar i processen (jämfört med ett genomsnitt på 7,5 kilo för åkerbruk) (källa: CBS 2022). Tyvärr blir resultatet en jord utan liv, det vill säga utan motståndskraft för att faktiskt förhindra skadedjur.