Bin och humlor

Vi kan inte överleva utan bin och humlor, eftersom dessa små varelser pollinerar vår mat. Deras art har minskat, så det är nödvändigt att skaffa pollen och nektar genom att plantera vårblommor i din trädgård eller på din balkong.

När bin och humlor vaknar från viloläget måste de konsumera mycket pollen och nektar för att göra sig redo för säsongen. Det enda stället de kan hitta denna föda på, är på tidiga vårblommande lökar. När du planterar dessa lökar på hösten, innan vintern kommer (september till november), så kommer både du och bina att njuta av vackra och glada blommor nästa vår. 
Plantera lökarna i jorden på ett djup av 2 gånger deras höjd och se till att toppen är uppåtriktad. Alternativt kan du gräva en längre slinga och sprida ut lökarna för att sedan täcka över de med jord.

Under den tidiga våren, kan bin och humlor samla massvis av pollen och nektar från växter såsom krokus, blåa druvhyacinter, snödroppar, stjärnhyacinter och vilda tulpaner. Eftersom inte mycket annat växer så pass tidigt på våren, då de andra blommorna inte syns ännu, ger dina tidiga vårlökar årets första buffé. Mitt på våren kan du fortsätta med hyacinter, tulpaner, camassia och alliums (april till juni). Obs: Du kan plantera vårlökar blandade med perenner, eftersom vårlökarna blommar innan perennerna.

Naturligtvis får vi inte heller glömma våra små pollinerande vänner på sommaren. Vi kan erbjuda dem en rik pollen och nektar buffé genom att plantera sommarblommande lökar som producerar ett överflöd av pollen, såsom enskilda blommande dahlior, liljor, oxalis, gladioler och liatris (blazing stars). Dessa lökarna kombinerar varandra på ett bra sätt, men är bra när de blandas med perenner också. Dessa sommarblommande lökarna planteras utomhus på våren efter att det inte finns mer frost under nätterna. Några av dem blommar sent in i oktober. Det här blir verkligen en fest, ska du veta!

Gårdscykel