6 saker som är bra att veta om ekologiska blomsterlökar

Ekologiska blomsterlökar är ren natur och odlas på ett naturligt sätt. Arbeta med naturen istället för emot den!

  1. Visste du att inga bekämpningsmedel används vid odling av ekologiska blomsterlökar? De oönskade insekterna avskräcks och bekämpas naturligt. En nyligen genomförd studie har visat att det i konventionella blomsterlökar fortfarande finns 2-20 rester av bekämpningsmedel i lökarna. De hittade också ämnen som inte är tillåtna i EU. (Av 21 prover från blomsterlökar som köptes både online och i trädgårdscenter hittades 22 olika bekämpningsmedelsrester, enligt PAN Netherlands Foundation.   Läs den nederländska studien här.
  2. Visste du att endast naturliga gödselmedel används i ekologisk odling? Våra ekologiska lökodlare använder endast organiska gödselmedel som de själva gör av restmaterial. Jorden berikas genom att plantera gröngödsel. Dessa berikar jorden och gör den mer bördig.
  3. Visste du att jorden på våra ekologiska lökfält har ett rikt markliv? Genom att odla ekologiskt och inte plöja (djupt) är marklivet på åkrarna hos våra ekologiska odlare mycket rikt på maskar, bakterier, svampar och naturliga organismer. Eftersom jorden är rik och bördig behövs inga kemiska gödningsmedel
  4. Visste du att bin är förtjusta i tidiga blommande lökar som krokusar? De första näringskällorna för bin och humlor tidigt på våren är krokusar, scilla och andra tidigblommande lökar. Om du ger dem ekologiska blomlökar kan du vara säker på att de får ren och nyttig mat. Ekologiska blomsterlökar är fria från neonikotinoider! (Neonicotinoider är effektiva mot insekter genom att störa ledningen av impulser mellan nervceller i hjärnan i en sådan utsträckning att insekterna dör.)
  5. Visste du att endast 1 % av blomsterlökodlingen är ekologisk? Det vore jättebra om fler bönder gick över till ekologisk odling.
  6. Visste du att odlingen av ekologiska blomlökar är mindre intensiv? Skörden är mindre eftersom det förutom lökarna finns gröngödslingsgrödor och planterade åkerbårder. Skörden är därför mindre än i konventionella lökfält. Detta gör ekologiska blomsterlökar dyrare.

Men du hjälper naturen, marken, insekter och fåglar att bli friska.

Njut av organiska blomsterlökar! ​

Bin och humlor