Den bästa marken för dina blomstrlökar

Om vissa områden i trädgården är tomma efter att lökarna har blommat är det rätt tid att förbättra jorden. Det finns många sätt att förbättra jorden på, men vi föredrar att så 1 år gamla växter eller att täcka jorden med organiskt material. När du har tagit dessa steg, som avsevärt förbättrar jordkvalitén, blommar växterna mycket mer, vackrare och de är mindre mottagliga för sjukdomar. Du skulle också hjälpa till med buggarna som lever i jorden.

När bör man förbättra marken?

Marken kan förbättras under flera perioder av året. Till exempel strax efter våren när de första blomlökarna har vuxit klart. Men också på hösten och vintern. Blomsterlökarna och växterna har precis tagits bort, eller perennerna har vissnat och ser lite ledsna ut. Detta är helt normalt, så låt det hända och rensa inte upp det! Många insekter kan låta sina larver och puppor övervintra här. Många fåglar får också näringsämnen från de bleka blommorna, eftersom de innehåller mycket fett som fåglarna kan njuta av under hela vintern. När det väl är dags för dig att förbättra markkvaliteten, finns det några sätt att göra detta på.

Hur kan du göra marken bättre?

När de första blomsterlökarna är klara (runt april) och du inte har något annat planerat för denna del av din trädgård är det synd att bara lämna marken bar. Täck den här marken och se till att den aldrig ligger i träda. Du kommer att märka att marken är mycket mindre aktiv, vilket gör det mindre näringsrikt för nästa möjliga mängd blomlökar.

1. Så jordförbättrande växter

Personligen skulle jag se till att blomsterlökarna planteras mellan permanenta växter, där lövverket kan vissna fint. I så fall behöver du knappast göra något efter plantering. Om du inte kan göra det är det bäst att så de kala områdena med jordförbättrande växter, som:

 • Blå lupin
 • Bovete
 • Guel senap
 • Phacelia
 • Vinterråg

Dessa jordförbättrande växter säkerställer att jorden blir mer näringsrik. I synnerhet säkerställer de en bättre struktur av jorden, där du senare kan odla andra växter eller lökar.

2. Kompost

Om du inte vill så någonting eftersom andra växter snart kommer att planteras i samma område, rekommenderar vi att du täcker botten med ett kompostlager. Kompost täcker jorden med organiskt material, såsom;

 • Torra löv
 • Kompost
 • Gräsklipp
 • Träflis
 • Kakaoskal
 • Sugrör

Du gör detta på våren på dovmark och på vintern mellan de döda växterna. Detta skyddar jorden från att torka ut och hjälper till att hålla jorden frisk länge.

Efter ett tag kommer markens kvalitet att förbättras, men inte på grund av att jorden förbättrar själva växten. Komposten kommer att förbättra jorden väsentligt. Markens liv går igång och detta säkerställer en bättre struktur. Som ett resultat kommer växterna eller lökarna som växer året efter att ha mer ledigt utrymme och överflödigt vatten dräneras lättare. Insekterna i jorden säkerställer att jorden blir lösare och lättare. Detta gör gott och du behöver inte göra något åt det.

Fördelar med att täcka marken

Genom att så i jorden ser du till att mer CO2 lagras. Du gör jorden grönare och hjälper till att minska klimatproblemet.

Er zullen geen dieren uit de buurt meer langskomen om deze grond te gebruiken als toilet.

Naturträdgården