Gårdscykel

Trädgården förändras varje år, men många saker upprepar sig. Vi kallar detta en cykel, men hur fungerar det egentligen, och var märker du det? Det här är de faser som upprepas varje år: att förbättra jorden, lökarnas blomningsperiod, effekten av sol och skugga på trädgården och variera vad du skördar. Du kan läsa mycket mer om detta nedan.

Vad innebär trädgårdscykeln?

Förändringarna i trädgården är det som gör naturen så rolig! Ge trädgården utrymme att växa och förändras. Lämna några delar av trädgården i fred och gör ingenting med dem så att naturen kan springa. Du får se den naturliga cykeln i din trädgård.

Trädgården gör lite vad den vill och du har inte kontroll över mycket. Men trots detta, kommer lökar upp igen samma tid varje år. Denna kallas för en trädgårdsccykel. På våren ser du de första gröna knopparna dyka upp. Efter detta kommer de första blommorna att synas. Blommorna producerar frön, växten eller blomman dör, och samma sak händer året därpå. Det här är underbart!

Att bara låta naturen göra sitt jobb är naturligtvis fantastiskt, men i vissa områden kan du hjälpa till lite och ge trädgården lite extra uppmärksamhet.

Vad innebär god mark?

Om du vill njuta av dina blomsterlökar i flera år, plantera dem i näringsrik, väldränerande, men inte för torr mark. Om du har planterat blomlökar under ett träd, håll ett öga på jorden. Träd kan absorbera mycket vatten, vilket kan göra jorden runt dem mycket våt och fuktig. Det är bra att komma ihåg att blomlökar inte gillar jord som är för våt. Detta gör att de blir mögliga och så småningom slutar de växa.

Om du har mycket fuktig jord, inklusive lerjord, är det klokt att förbättra vattenbalansen.

  • Du kan göra detta genom att arbeta in grov sand genom den så att den lossnar.
  • Arbeta kompost genom jorden. Kompst säkerställer att fast mark, som lerjord låter vatten och luft pasera bättre. På så sätt ger kompost en bra struktur för jorden och stimulerar samtidigt marklivet. Och det är naturligtvis precis det du vill ha. 

Om det finns för mycket vatten i jorden kan rötterna ruttna och löken blommar då inte. Det är lite arbete att få jorden helt balanserad, men om du säkerställer en bättre balans kommer andra växter att kunna växa bättre i trädgården.

Om du föredrar att njuta av olika lökar varje år (istället för att lämna de nuvarande lökarna i marken) är blomsterlökarna mycket mindre kräsna när det gäller jordtyp där de kommer att växa bra. Om du köper en lök av god kvalitet kommer löken i sig att ha all näring som behövs för att kunna blomstra vackert den kommande säsongen.

Effekt av sol eller skugga?

För blomningen av många blomlökar, såsom tulpaner och påskliljor, gör det liten skillnad om de är i solen eller i skuggan. Detta är perfekt om du är ny i din trädgård och ännu inte vet hur solen rör sig i trädgården. Du märker att blomsterlökarna i solen kommer att blomstra mycket tidigare, men de slutar också snabbare. Om du tänker på det är det helt enkelt logiskt.

Vissa intensiva färger tenderar att blekna ut när de utsätts för full sol hela dagen, så de kan se lite annorlunda ut än bilden. Det finns också sorter som blir mycket ljusare i färg under blommande säsong. Så du ser att solen kan ha mycket inflytande över hur en blomlök eller en växt blommar.

Om du vill njuta av nya lökar igen nästa år, utan att behöva plantera om de, måste du vara försiktig med hur mycket solljus de får. Det är därför det alltid är bra att plantera dem där det rekommenderas. Du hittar mer information om den bästa platsen för din typ av blomlök på den här webbplatsen.

Efter att de har blommat behöver lökarna ljus för att bygga upp reservnäring för nästa år. De gör detta genom att absorbera solljus genom bladen som fortfarande sitter fast. Det är därför du inte ska ta bort bladen efter att växten har blivit klar. Om bladet har bleknat och blir torrt kan du klippa av det, men du behöver inte.

Spridning av blomningsperioden

Ju tidigare blomsterlökar börjar blomstra, desto tidigare avslutas de för säsongen. Tänk på snödroppen, krokusen eller de botaniska tulpanerna. Du kan enkelt placera dessa lökar under ett träd eftersom träden inte har några löv ännu så tidigt på våren. Eller plantera dem på platser där perenner växer fram i mitten av maj. På det här sättet har du mindre dovmark och du använder jorden (och trädgården) optimalt när det gäller utrymme.

Zo ligt er veel minder lang een stuk kaal. Late gewassen (zoals veel tulpen) beginnen pas in april of mei op te ko Använd ditt utrymme rätt så får du mycket mindre dovmark. Sena grödor (som många tulpaner) börjar inte dyka upp förrän i april eller maj. Tänk på detta och plantera lökarna på en plats i trädgården där de får mycket ljus under de månaderna. Det krävs viss planering, men om du gör det rätt en gång är de vanligtvis bra för (mer eller mindre) de närmaste fem åren. men. Plant de bollen daarom op een plaats in de tuin waar ze op dat moment dan ook nog volop licht krijgen. Het is wat plannen, maar als je het een keer goed doet, ben je er daarna vaak voor een jaar of 5 weer vanaf.

Plantera en variation av lökar

Du kanske har hört talas om det här, men du kanske inte är helt bekant med det ännu: grödväxling. Om du förvarar samma typer av lökar på ett ställe flera år i rad, kan du riskera att jorden utvecklar vissa sjukdomar. När en sjukdom har börjat, kan den vara mycket svår att bli av med. Du kanske tycker att det här är läskigt och du börjar tvivla på om du kan få det att fungera. Oroa dig inte, för ingenting kan faktiskt gå fel om du inte placerar dina växter på exakt samma plats. Om du tar blomsterlöken ur marken efter att den har blivit klar, lämna en liten etikettpinne på plats för att påminna dig om vad som fanns där.

Slutsats: Skapa variation. Placera påskliljor där tulpaner var och tvärtom. Detta förhindrar svamp- och andra jordsjukdomar.

Täck över och förbättra marken

Se till att du täcker de tomma jordfläckarna i trädgården mellan blomsterlökarnas blommande perioder. Du kan hitta mer om att förbättra jorden på bloggen. Fördelen med att täcka jorden är att markens livslängd är mer aktiv och detta bidrar direkt till en lättare jord där blomsterlökarna växer och blommar bättre. 

Och det är ännu säkrare om du regelbundet applicerar god, helst ekologisk, kompost i din trädgård. Detta förbättrar hälsan och motståndet i din jord.

Välja och plantera dina blomlökar