Vad ska man göra med blommor efter att de har blommat?

Efter att vårblommande lökar har blommat gör blommorna fröbanker, växterna blir svaga och deras löv börjar hänga. Blommorna blommar inte längre och fröbanker ska skäras bort, men bladen bör lämnas i fred. Det är faktiskt väldigt bra om de vissnar. Nästa år kan du njuta av lökens blomning igen. All energi från bladen drar sig tillbaka till lökarna, där den kommer att lagras som reservmat för nästa säsong. Först när lövverket har blivit helt gult kan du ta bort det. Det är bäst för löken att inte göra några sålådor, dessa tar upp mycket energi.

Det fantastiska är att du med nästan alla blomsterlökar inte behöver göra någonting efter plantering. De behöver inte tas ut från marken. De flesta lökarna kan lämnas i marken i 5-7 år och de kommer tillbaka och blommar när deras tid kommer. De kan använda den energi som lagrades i löken.

Normala (långa) tulpaner bör grävas upp efter att bladen vissnat. Lökarna förvaras bäst i en luftig och torr plats, fram till hösten, när de kan planteras igen. Plantera de på en plats där du inte haft tulpaner året innan.

För att säkerställa lökarnas långa livslängd, plantera dem bredvid varandra så att de har tillräckligt med utrymme att växa. Om de planteras för nära varandra kan de pressa varandra och inte absorbera tillräckligt med näring och vatten.

Den allmänna tumregeln är 20 lökar per m2. För små lökar är det mellan 50 och 200 per m2. För stora lökar är det 15 till 25 glödlampor per m2. Om du planterar dem mellan perenner, plantera cirka 5 lökar per m2. För dahlior, kör på 3 till 5 per m2.

Å andra sidan bör sommarblommande lökar tas upp för att förhindra frostskador.