Plantera blomsterlökar

Det finns ett antal olika perioder för att plantera lökar. Detta beror på att det inte finns något riktigt exakt datum för att plantera dem. Det finns dock två perioder på flera månader på året då det är bäst att sätta lökarna eller knölarna i jorden.

Tulpaner, krokusar och andra vårblommare kan planteras på hösten (sep-dec). Även om det är nattfrost i december kan du fortfarande plantera dem. Under tiden kommer lökarna att växa rötter under marken och sedan förbli tysta till våren. Tumregel - plantera 4 veckor innan jorden börjar frysa.

Beroende på deras härdighet kan sommarblommare planteras inomhus eller planteras direkt utomhus. Fördelen med att börja inomhus är att plantorna ofta blommar en månad tidigare. Mjuka sommarblommor som dahlior startar bäst inomhus från mars och planteras ute i maj.

Klicka här för planteringsinstruktioner för Dahlia.

Den bästa tiden att plantera lökar och dahlior

Vårblommande lökar, altså krokusar, tulpaner, påskliljor och den blå druvan, är de första blommorna du ser och signalerar att våren snart är här. Dessa vårblommande lökar planteras mellan september och december. Tidig blommande vårblommare som krokusen kan gå i marken tidigare, så sent som i slutet av september-början av oktober. Tumregel - plantera 4 veckor innan marken börjar frysa.

Plantera lökarna så snart du får dem. Se till att temperaturen på natten är under 10 grader Celsius. Om temperaturen är högre eller om du inte har tid, ställ lökarna på en mörk, torr och sval plats (inte varmare än 15 grader). Anemone, Erythronium, Fritillaria Meleagris, Fritillaria uva-vulpis, Leucojum Vernum och Ipheion Uniflorum är lökar som torkar ut snabbt och förvaras därför bättre i sand eller torvmossa.

Det är också viktigt att få ner lökarna i marken innan frost. Plantera aldrig lökarna en dag när det regnar mycket eller när det fryser. Risken för att lökarna ruttnar eller fryser till följd är då ganska stor och det vore synd. Plantera lökarna på en plats där de kommer att få sol och, för senare blommande lökar, ta hänsyn till trädens löv som kommer upp på våren och håller skugga.

Om du har en viss plats i trädgården där det alltid finns en vattenpöl, plantera inte lökar på denna plats, eftersom de inte gillar att deras rötter är för blöta. Detta kan få rötterna att mögla eller ruttna.

Hur planterar jag mina lökar?

När man planterar lökarna hjälper det att lossa jorden lite. Du kan också försöka förbättra jorden lite.
Klicka här för mer information om rätt förutsättningar för trädgården.

Gräv ett hål 2 till 3 gånger så djupt som lökens höjd. Avståndet mellan lökarna är 3x lökens bredd, för stora lökar (12/+ cm) och små lökar (5-7 cm).
Lägg lökarna i jorden med den spetsiga sidan uppåt, täck med jord och vattna lökarna när de är torra. Nu är det bara att vänta på en blommig vår.

Hur många lökar per m² behöver jag?

För vårblommande lökar:
Allmän tumregel: 20 lökar per m².
Små lökar: 50 till 200 lökar per m².
Stora lökar: 15 till 25 lökar per m² (eller som en accent mellan perenner - 5 lökar per m²).
Plantera naturliga lökar med lite mer utrymme så att de har utrymme att expandera.

För sommarblommande lökar:
Dahlior ca 3 till 5 per m².

Få vårblommare att blomma hemma

Många löksorter kan blomma tidigt i vardagsrummet. Detta kallas att blomma med tvång och du gör det på följande sätt:

  • Plantera några lökar i en kruka och ställ dem svalt (cirka 5-9 °C, t.ex. en källare eller ditt kylskåp). De behöver inte förvaras i mörker, men det är okej om du gör det. Blad kommer att dyka upp först. Vänta dock tålmodigt tills du kan känna blomknoppen som en tjockare klump mellan bladen.
  • Först då får blomkrukan gå in i vardagsrummet och du kan vara säker på att blommorna kommer att blomma inuti.
  • I genomsnitt varar nedkylningsperioden cirka 10 veckor. Så om du vill ha blommande växter till jul ska du absolut börja plantera dem redan i början av september.
  • Det är också möjligt att plantera blomlökar utan jord, utan i ett glas med vatten för att få dem att blomma. Speciellt med hyacinter görs detta ofta. Hyacinter kan också förvaras något svalare, runt 12°C. Hyacinterna kan sedan komma in i vardagsrummet vid 8 veckor.

Vad kan du göra med prematura lökar?

Det varma klimatet fungerar inte så bra för lökar som har gått i marken tidigt eller fortfarande är där från förra säsongen. De flesta lökar tål lite frost. Den uppkomna plantan kommer troligen inte att överleva frosten, som med största sannolikhet kommer att visa sig under våren. Växterna kommer att se mindre vitala ut än om de inte hade lidit av den milda vintern. Detta beror på att växten måste förlita sig på den privata tillförseln av näringsämnen som finns i löken för att komma upp. Om plantan kommer upp två gånger på kort tid blir beståndet mycket lägre andra gången.

Se till att plantorna håller sig borta från löv så att de inte kvävs och ruttnar. Du kan strö lite lime runt dem för att säkerställa att svampar har liten chans att ta sig till växten. Om plantorna redan har vuxit någorlunda bra är det bäst att täcka dem under frost, så har de mindre chans att ruttna och dö. Löken i marken har fortfarande tillräckligt med reserver för att plantan ska växa kraftigt på våren.
Läs här för att veta vad du ska göra med blommor efter att de har blommat.