Plantera och sköta om sparris

Om du sår plantorna i tid (början av mars) i växthuset har du växtmaterial i maj samma år som kan planteras i en tillfällig väntbädd. Efter vintern kan dessa plantor omedelbart planteras om på sin sista plats, där de kommer att stanna i cirka 15 år. Du kommer att bli förvånad över hur robusta dessa växter är efter endast ett år. Vid skörd är det tydligt att plantornas rötter redan har gått djupt ner i jorden och att omplanteringen inte kunde ha kommit för tidigt.

Placering

Valet av jord är särskilt viktigt för vit sparris. Grön sparris är däremot mindre krävande. Eftersom de inte behöver bilda vita stjälkar under jorden är det inte nödvändigt att göra åsar. De behöver inte planteras djupt och jordvallar behövs inte. Det är bättre att odla grön sparris på tyngre jordarter. Välj en markplats med så lite skugga som möjligt, eftersom det hjälper till att värma upp jorden och påskyndar skörden. Sparrisens kraftiga stjälkar kan fungera som vindskydd under sommaren.
Det är logiskt att plantera dem på utsidan av grönsaksträdgården snarare än i mitten. Så var medveten om vilken sida av trädgården du placerar dem, för det höga bladverket ger mycket skugga. Sparris kräver utrymme, både i djup (rötter), höjd (lövverk) och bredd (radavstånd). Se till att inte placera din sparris på en skuggig plats. Vit eller grön sparris är en soltolerant växt och vårens tillväxt får hjälp av jord som värms upp snabbt.

Förberedelse av jorden

Om du har jord som inte är naturligt djuprotad eller har hårda lager som är svåra att rota igenom är det bäst att förbereda den året innan plantering. Växtens livslängd beror på rötternas djup. Vi bör sikta på ett rotbart djup på 80 cm. Om så inte är fallet, är det lämpligt att gräva till ett djup av 60-75 cm året innan du planterar sparris. Att gräva djupt innebär att man gräver en bred, djup fåra, och lossar jorden i fåran med en grävgaffel. Detta bör naturligtvis göras i torra förhållanden. Organisk gödning rekommenderas vid plantering av sparris. Använd gårdsgödsel eller kompost. Lägg till det vid tidpunkten för djupgrävning. Använd minst 10 liter kompost eller gårdsgödsel per kvadratmeter. Efter djupgrävning kan du lägga till gröngödsel. Därmed är den valda biten av marken perfekt förberedd för plantering av sparris nästa vår.​