Plantering och odling av vitlök

När ska man plantera

Vitlök kan planteras på våren och hösten.
För höstplantering är den bästa metoden att plantera de i åsar för att förhindra att de blir för blöta på vintern. På våren är februari/mars de idealiska planteringsmånaderna, eftersom lökarna gärna utvecklas vid temperaturer mellan 5 och 10 grader. För att förhindra att sjukdomar passerar tillsammans med planteringsmaterialet, ger vi det en varmvattenbehandling. Vårt plantmaterial har inspekterats av NAK-T (nederländska allmäninspektionen för trädgårdsodling) och SKAL (stiftelsen för alternativ jordbruksinspektion).

Hur planterar man

Använd vitlöksklyftornas lösa klyftor som planteringsmaterial. Vitlöken spricker bäst när den är uppvärmd och torr. Jorden ska vara väl lös och inte gödslas för rikt. Lerig och sandig jord är idealisk. Jord som är för sur ger dåliga resultat. Till vitlöken väljer du en varm plats med mycket sol och trycker ner klyftan i jorden på ett avstånd av 10 cm så att spetsen precis syns. Om du planterar flera rader bredvid varandra, håll ett avstånd på 20 cm mellan raderna.

Påverkas av väderförhållandena

Efter plantering på hösten kommer rötterna att utvecklas för vintern. Efter vintern behöver klyftorna lite värme och sol, så att vitlöken klonar och gör små växter. Och de behöver särskilt torrt väder under mognadsperioden. Om vädret är dåligt och sommaren förblir blöt och kall, förblir löken liten och bildar ibland inga klyftor. Men om sommaren är bra kan du förvänta dig en stor skörd av stora vitlökslökar. Röta kan spridas särskilt under regniga förhållanden, eftersom sporen stänker upp på grund av regnet. Rent plantmaterial och god hygien är viktigt för att förhindra röta.