Planteringstips bärbuskar

Gojibär

Sätt först rötterna i en hink med ljummet vatten innan du planterar ner dem i jorden. Gojibäret växer bra i vilken välgenomsläpplig sandjord som helst. Gojibäret föredrar mycket sol. Plantera busken på en torr, näringsfattig plats i kanten av trädgården eller som en hög ogenomtränglig häck. Planteringsavståndet mellan buskarna bör vara cirka 1 till 1,5 meter. Buskarna är lövfällande och mycket taggiga. Gojibäret är mycket tåligt och är därför lätt att hålla i vårt klimat.

Blommorna (från maj till oktober) och bären är ögongodis. Gojibär mognar på sensommaren/tidig höst. Använd handskar och klipp av grenarna med de mogna bären intakta. De kan ätas färska och passar utmärkt att torka eller göra till en läcker sylt eller juice.

Röda vinbär

'Ribes Rubrum Jonkheer van Tets' är en art av röda vinbär. Busken växer kraftigt och har hög fruktskörd. Det är en av de tidigast mogna röda vinbären. I slutet av juni är bären redan mogna. Bären växer i långa klasar och har en syrlig men uppfriskande smak. Du kan äta dem till exempel i puddingar eller som sylt. Busken blommar på våren med små grönvita blommor.

Beskärning påverkar mängden och storleken på bären och är därför mycket viktig. Den bästa tiden att beskära busken är tidigt på våren. För att hålla busken kompakt kan man beskära de döda grenarna till en frisk sidogren. Eftersom det är en självpollinerande buske lockar den till sig fjärilar och bin. Du kan plantera den i trädgården, men också på en balkong eller terrass. Den växer bra i vilken jord som helst och gillar mycket sol.

Röda krusbär

Ribes uva-crispa Captivator' är ett rött krusbär. Fördelen med denna buske är att den har färre taggar på sina grenar jämfört med andra krusbärsarter. Det gör den lättare att plocka från. De röda krusbären blommar i april med grön-vita blommor och runt juli är frukterna mogna för plockning. Frukterna är medelstora, runda och ljusröda. Det är ingen vanlig buske att odla hemma, men det är en väldigt enkel växt för nya fruktträdgårdsmästare eller för barn som gillar trädgårdsaktiviteter.

Krusbär är fantastiska för att göra sylt eller vin. På vintern tappar denna buske sina löv vilket gör det till den bästa tiden för beskärning. Utan löv är busken lättare att se så att du kan beskära den till önskad form. Denna röda krusbärsbusken föredrar en plats i solen, i jord som inte är för fuktig.

Björnbär

Växterna klarar skugga bra, men ger mer frukt på en solig och skyddad plats. Tjocka grenar bör bindas ner på våren, eftersom de ger bäst frukt. Beskär alla grenar som är onödiga. Använd en vägg eller staket för att styra grenarna med trådar. Trådarna kan även sträckas mellan två stolpar.

Björnbär ger frukt på stjälkar som bildades föregående år. Beskär regelbundet, både på våren och hösten. Efter skörd, beskär de grenar som bar frukt helt. Regelbunden beskärning förhindrar också spridning av sjukdomar. Rubus fruticosus Loch Ness tål lätt frost, men vi rekommenderar att du skyddar björnbärsbusken när det fryser mer än 10°C. Detta kan skada eller till och med leda till att busken dör.

Blåbär

Plantera i vilken bördig, väldränerad jord som helst, men för de högsta skördarna i sur jord. I en kruka kan du även njuta av den på din terrass. Från maj/juni och framåt kan du plocka de första bären.


Kiwi

Växten gillar en lätt fuktig men väldränerad jord i full sol. Du kan också njuta av den i en kruka på din terrass. Ekologisk odling

Det är en snabbväxande vinstock och placeras bäst mot en klätterställning, staket eller pergola. Kiwin blommar i maj och juni med vitrosa blommor. De första mogna frukterna kommer att dyka upp i början av september. Tänk på att det kan ta flera år innan växten börjar ge frukt. Rent generellt, tar detta tre till fem år. Frukterna har hårigt skal, är ovala till formen och har ljusgrönt fruktkött, med en vit kärna och en ring av svarta frön runt denna kärna.

Kiwi växten klarar sig bra i vårt klimat och tål upp till - 12° C. Om plantan ännu inte är mogen är det bäst att täcka den på vintern, då det är kraftig frost. Kiwiplantan behöver en varm och solig plats. Ju mer sol desto sötare frukt. En trädgård i söderläge, ur vinden, är perfekt. Beskärning görs bäst i december eller januari. Beskär tillbaka de nya grenarna. De grenar som växte sist kommer att bära frukt året därpå. När man inte vill att plantan ska växa sig för stor är det bäst att endast lämna 40 centimeter av den nybildade grenen.

Hallon

I juni är den första skörden på buskens gamla grenar; på hösten är den andra skörden på de nya grenarna. Hallonet är lättskött och kan överleva i alla klimat. Du behöver inte beskära busken det första året. Efter det kan du beskära grenarna tidigt på våren. Växten har en stadig tillväxt och en god motståndskraft mot sjukdomar. Fåglar älskar också hallon, så skydda busken genom att till exempel täcka den med ett nät.

Svart vinbärsbuske

Frukten kan ätas färsk, men att sylt eller juice med frukten är ännu godare. Frukten är mest känd för drycken Cassis. Med sitt höga C-vitamininnehåll är det ett av de nyttigaste bären. Busken kan beskäras mellan februari och mars, ta bara bort de döda grenarna. Ju mindre du beskär desto större chans är det för bär. Den är lättskött och växer frukt redan efter ett år. Busken tappar bladen på vintern, men klarar temperaturer upp till -34 grader Celsius utan problem.

Vindruvor Gröna

Denna druva kan användas för att göra rieslingliknande vin, full av frukt och muskatel. Det är en klättrare som kan bli flera meter hög. Du kan styra den i alla möjliga former och hålla den väldigt kompakt genom att beskära den väl. Du kan enkelt styra druvan längs en pergola eller på en vägg med spänntrådar. Druvan ger först obetydliga klasar av blommor i juli-augusti, varefter vita druvklasar bildas. Frukterna är vitgröna och saftiga med söt smak. Du kan äta dem färska eller använda dem för att göra sylt, juice eller vin.

Druvbusken behöver massvis av sol för att mogna och älskar värme, så ett söderläge är idealiskt. Druvorna kan skördas från mitten av september och framåt. Jorden ska vara väldränerad, näringsrik och helst inte för sur utan ganska kalkrik. Beskärning ökar fruktavkastningen och växten ser också snyggare ut. Det är bäst att beskära plantan mellan november och februari, men inte under hård frost. Beskär överflödiga sido- och huvudgrenar. Denna druvsort är tålig och klarar temperaturer upp till -20 grader utan problem.

Vindruvor Röda

Vitis Boskoop Glory' är en välkänd och mycket använd druvsort för trädgården. Det är en klättrare som kan bli flera meter hög. Du kan styra den i alla möjliga former och hålla den väldigt kompakt genom att beskära den rätt. Du kan enkelt styra druvan längs en pergola eller längs en vägg med spänntråd. Druvan ger först obetydliga klasar av blommor i juli-augusti, varefter de blå druvklasarna bildas. Frukterna är blå till färgen och saftiga med en söt smak. Du kan äta dem färska eller använda dem för att göra sylt, gelé eller vin. Druvplantan behöver mycket sol för att mogna och älskar värme därför är ett söderläge idealiskt.

Druvorna kan skördas från mitten av september och framåt. Jorden ska vara väldränerad, näringsrik, helst inte för sur utan ganska rik på kalk. Beskärning ökar fruktavkastningen och växten ser också snyggare ut. Det är bäst att beskära plantan under perioden mellan november och februari, men inte under hård frost. Beskär överflödiga sido- och huvudgrenar. Denna druvsort är tålig och tål temperaturer upp till -23 grader utan problem.