Skapa en fruktträdgård

Strosa genom trädgården och småäta läckra bär, hallon och jordgubbar under tiden. Att plantera en fruktträdgård ger en mycket välsmakande oas. Vi förklarar gärna var du ska börja.

Den bästa tiden

Den bästa tiden att plantera fruktbuskar är på hösten, så de har en chans att slå rot i god tid före vintern. Men de flesta föredrar trädgårdsarbete i bra väder. Och med lite extra omsorg är det inga problem att starta en vacker liten fruktsamling på våren. Det har till och med fördelar: på grund av den högre temperaturen växer växterna snabbare. Oavsett om du planterar under hösten eller våren, ska du inte förvänta dig skörd av varken de röda eller vita bären det första året. Det finns en del bär som ger från första året, men först från andra året blir avkastningen mycket bra. Den idealiska planteringstiden på våren varierar beroende på jordtyp. I lagom torr sandjord bör buskarna vara i marken före maj. I blöt lerjord är det annorlunda: plantera inte dina bärbuskar där förrän i maj-juni. Du bör spraya båda jordtyperna i torrt väder. Men övervattna inte buskarna. Spraya inte lite vatten varje kväll, vattna istället ordentligt en gång, högst två gånger, i veckan.

En bra plats

En fruktträdgård ska alltid placeras i solen. Därför kan den ofta kombineras vackert med grönsaksträdgården, som har samma krav. Här kan du plantera fruktbuskarna som en häck, eller placera dem i rader mellan grönsakerna. En kombination med en fruktodling är också möjlig, eftersom det vanligtvis är tillräckligt med solljus även där. Men att sätta upp en del av trädgården speciellt för frukt har också fördelar. På så sätt kan du under bärsäsongen täcka dina buskar med nät i ett svep utan alltför stor ansträngning. När du väljer en plats för fruktträdgården, välj ett område som får solljus under minst halva tiden som det är ljust. Gärna eftermiddags- och kvällssolen, då bara morgonsolen är för svag. Ta särskilt hänsyn till solens position på sommaren och hösten. Solen är viktig för fruktens smak, eftersom solljuset stimulerar utvecklingen av sockerarter. Men det är också viktigt för knoppbildningen som sker på hösten. Speciellt då behöver växterna få mycket ljus.

Urval av växter

Börja med sorter som ger bäst chans att lyckas och utöka först trädgården senare med 'svårare' sorter som gojibär och tranbär. Ett urval av röda och vita bär, eventuellt kompletterade med svarta vinbär för finsmakaren, erbjuder massor av godsaker på sommaren. Komplettera trädgården med blåbär, som nästan alltid är framgångsrika.

Hallon är alltid gott och hösthallon är det bästa valet för den privata trädgårdsmästaren. De kan skördas lite senare, vilket gör att du kan förlänga säsongen. Dessutom är det normala hallonet ofta plågat av maskar; hösthallon påverkas inte av dem.

När man väljer buskar bör man noggrant överväga syftet med fruktträdgården. Vill du njuta av fina godsaker från din egen trädgårdsväxt av så många olika sorter som möjligt. Detta förlänger säsongen och gör att du kan njuta av skörden så länge som möjligt. Välj till exempel ett krusbär som ger frukt tidigt och ett som ger frukt sent, på så sätt kan du skörda i veckor. Om du vill göra sylt med ditt fruktutbyte är det bättre att plantera flera buskar av samma sort. Du kommer då att ha tillräcklig skörd för att bearbeta bären direkt efter plockningen.

Ett sista tips från odlaren är att inte alltid välja välkända sorter. ”Välj alltid frukt som passar bra i din trädgård. Köp inte ett slumpmässigt fruktträd eller buske från trädgårdscentret av en sort du känner från snabbköpet. Ofta klarar sig kommersiella sorter inte lika bra i privata trädgårdar. Dessa sorter trivs ofta bara med en strikt besprutnings och det är bara så mycket trevligare att njuta av giftfri frukt i sin egen trädgård. Många gamla sorter är mer tåliga mot sjukdomar och kommer att ge en mycket bättre skörd.