Våra eko-odlare

Vi på Natural Bulbs arbetar med en handplockad skara odlare som har ett stort engagemang i naturen och vars stora passion är att se till att du kan köpa ekologiska blomsterlökar. Vi skulle vilja presentera 3 av dessa underbara män och kvinnor för dig:

John och Johanna Huiberts

''Det är dags för en förändring!!' Det var slutsatsen som vi drog, båda två, när jordprover från vår gård bekräftade våra värsta farhågor - jorden var helt utarmad, i princip helt död.

Jag beslutade mig för att hoppa på en masterskurs i markförvaltning och här fick jag lära mig om naturens hemligheter. Från den dagen har det varit min målsättning att minska användningen av gödningsmedel och kemiska växtskyddsmedel - så långt det bara går. Frivilligt låter jag revisionsfirmor komma och göra objektiva mätningar och jämförelser gentemot andra odlare, och jag får höra att jag är på en helt annan nivå.

Bearbetningen av jorden görs med en icke-vändande plog för att bibehålla balansen mellan topp- och bottenlagren. Vi har tagit fram vår egen kompostjord av bland annat vete, raps, havre och klöver.

''Idag får vi bättre skördar, kunderna får starkare och friskare lökar och vi har gett nytt liv till våra jordar.''

Vi är oerhört stolta över de steg vi hela tiden tar, för oss själva och för miljön. Och vi upplever också vårt arbete som betydligt mer tillfredsställande!

Våra första hektar mark är nu eko-certifierade (NL-BIO-01). Hade det varit helt upp till oss skulle vi gå över till 100% eko-märkta produkter, men för att det ska kunna hända behöver vi kunder som dig som kan hjälpa oss att ta det steget!

Wilbrord Braakman

Jag växte upp bland grönsaker och blommor i Västfriesland så det kom sig naturligt att studera hortikultur, därefter blev jag grönsaksodlare. Med tiden utvecklade jag ett intresse för blomsterlökar och sedan också för ekologisk odling. Varje dag blir jag allt mer övertygad om kraften hos alla de icke-kemiska verktyg som vi har till hands för att odla på ett naturligt sätt.

Allt börjar med en hälsosam jord som är rik på mikroorganismer, som ser till att jorden fortsätter att vara motståndskraftig mot smittor.

Ta till exempel ett naturligt jordberikningsmedel som kompost-té. Jag är helt övertygad om att det som vi idag använder i vår banbrytande odling en dag kommer att användas inom jordbruk på global skala.

Och det skulle vara slutet på en världsomspännande föroreningskälla och dödandet av våra pollinatörer, bina. Det kommer att ge oss en bättre hälsa, tack vare den hållbara näringskedjan. Det intressanta som vi ser är att den ekologiska strategin faktiskt levererar mer kraftfulla produkter, och gör också att man som odlare kan driva sin verksamhet på ett ekonomiskt mer hållbart sätt.